Tänk er en dag när alla mäklare strejkar – Kajsa Ekis Ekman

Föreställ er en dag när alla dataspelsutvecklare, alla webdesigners, alla domare, alla ingenjörer, alla mäklare – strejkar.

Kaos skulle utbryta! Folk skulle dö!

Knappast.

Nu vill jag att ni ska tänka er en dag då alla barnskötare, förskollärare, lågstadielärare, städare, bussförare, vägarbetare, lokförare, bönder och sjuksköterskor strejkar.

Jämför effekten!

Med ens skulle ingen kunna gå till jobbet. Mäklaren skulle vara tvungen att stanna hemma med sitt barn. Ingenjören skulle behöva ta hand om sin sjuka mamma. När varken bussar eller tåg går skulle stora delar av befolkningen inte komma ivääg alls. Och om kontoren och gatorna inte städades skulle det bli svårt att ta sig fram över huvud taget.

Det är inte de högre klasserna som utför nyckelfunktionerna i samhället. Utan arbetaryrkena. Många av dem utförs av kvinnor. Ändå är dessa yrken de lägst betalda. Det är de som Reinfeldt kallar ”enkla jobb”. Hur kommer det sig att det är i de ”enkla” jobben flest människor får arbetsskador?

För några år sedan visade en dansk undersökning att de arbeten som genererade mest värde var just yrken som till exempel barnskötare och sophämtare, därför att alla andra yrken var beroende av dem. Medan yrken i finansbranschen istället tenderade att förstöra kapital. Då tillfrågades några i en enkät, en sån där man brukar fråga 3 personer vad de tycker om någon nyhet. En anställd i finansbranschen svarade då förtvivlat: ”Men allt handlar ju inte om pengar!”

Jo, det är just vad det handlar om. Mellan en dataspelsutvecklare och en barnskötare skiljer det 20 000 i månadslön. För detta finns det en mängd ursäkter. Till exempel: Högre utbildade har ju studieskulder att betala! Visst, men jag tror knappast att spelutvecklaren betalar 20 000 i månaden till CSN. Eller: De högre betalda jobben är svårare! Men den som säger så kan aldrig ha förökt ha koll på 20 barn samtidigt, varav 1 har tappat sitt älskade plåster i sandlådan, 2 bråkar och man måste reda ut hur det hela började, 1 behöver blöjbyte och 3 sitter och är tysta men får för den skull inte glömmas bort. Lägg därtill föräldrarnas krav på medveten pedagogik, språkträning och att man ser just deras barns särskilda behov. Den som säger så kan inte heller ha försökt mata en gammal person som vägrar att äta, när man har två minuter på sig innan man ska hoppa i bilen och till nästa person.

Snarare är det så att skillnaderna speglar en urgammal uppdelning mellan män och kvinnor. Där män gör de sysslor som består: bygger, krigar, uppfinner. Saker man kan titta på och säga: ”kolla här vad han har gjort! Wow!”

Kvinnor har gjort de saker som försvinner. Som måste göras om och om igen. Ingen säger ”Vilken fantastisk kvinna som lagade mat till 10 personer år 1340 trots knappa resurser!” Ingen säger ”Vilken fantastisk barnmorska som har hjälpt 1000 barn till världen – hon ska bli staty!” Ingen säger ”Vilken fantastisk kvinna som tvättat utan tvål i kallt vatten, detta var den renaste klänningen på hela århundrandet.” Trots att utan dessa uppgifter – ingenting. Det är dessa uppgifter som upprätthåller själva livet.

Skillnaden är att idag får kvinnor betalt. Knappt. Så det räcker för att överleva. Men fortfarande lever hela samhället på frukten av deras gratisarbete. Fortfarande uppförs inte statyer över städare, hemtjänstpersonal, och den enda tidningen som uppmärkssammar dessa yrken är Hemmets Journal, som varje år utser Sveriges bästa brevbärare, Sveriges bästa ängel i hemtjänsten och Sveriges bästa städare.

Den riktiga revolutionen kommer att ske när vi vänder på allt. När arbetarklassen, när kvinnorna kommer att hyllas som historiens subjekt, de som får hela världen att gå runt. Och få betalt därefter.

Annonser