Tänk om män skulle säga nej – Ida Östensson

Hej feminister. Jag är grundare av jämställdhetsstiftelsen Crossing Boarders och initiativtagare till Fatta som jobbar mot sexuellt våld för samtycke.

I FATTA samlade vi in berättelser om erfarenheter av sexuellt våld. Och surprise så kom 99% av berättelserna från kvinnor. En av de få berättelserna vi fick in av just en man var denna:

“Jag är man och har inte själv upplevt något sånt här, tack och lov, men har tyvärr en del berättelser ändå som man samlat på sig… Det var ofta, när man gick i högstadiet som man kunde höra andra killar berätta grejer som man inte riktigt visste hur man skulle ta. Jag hade själv inga sexuella erfarenheter överhuvudtaget, det kom mycket senare, så jag visste inte hur det skulle vara liksom. Det värsta jag hörde och det som jag minns starkast är hur en kille berättade att dom hade åkt iväg till någon annan stad och varit på någon fest. Han berättade, skrattandes, om en tjej som hade varit så full att hon inte kunde stå och hur dom hade ”passat” henne till varandra. Får en klump i magen när jag tänker på det men då var det mer att man typ kollade någon annan i ögonen typ ”hur ska man ta det här?” men reagerade ändå inte. Han var ju tuff och hade sex så han var lite utav en auktoritet liksom… “

Feminister, Jag tänker testa en tes med er som heter ”Tänk om män skulle säga nej”.

Tänk om män skulle säga NEJ vet du, jag tycker inte att det du berättar är varken coolt eller okej. Det du berättar är att ni våldtagit en tjej.
Tänk om män skulle säga NEJ till en högre lön än sin kvinnliga kollega med likvärdigt uppdrag.
Tänk om män skulle säga NEJ till sex där samtycke inte visats.
Tänk om män skulle säga NEJ till att konsumera sexistiskt.
Tänk om män skulle säga NEJ till att kriga.
Tänk om män skulle säga NEJ jag kan inte jobba heltid, jag har precis fått barn.
Tänk om män (typ Jens Spendrup) skulle säga Nej men jag har ju en extremt stor kompetensbrist kring maktstrukturer – jag kan ju inte vara VD för svenskt näringsliv.
Tänk om män skulle säga NEJ allt ovan är inte kvinnofrågor. Det är människofrågor – det är en fråga om demokrati och om rättssäkerhet.

Hur skulle världen se ut om inte hela jävla världens ansvar låg på kvinnor att säga nej, sätta gränser eller ens behöva säga JA!

Hur skulle världen se ut om män istället drev kampen om jämställdhet, om jämlikhet och människors lika värde. Skulle det då vara 6000 våldtäkter per år? Skulle då endast 2-3% av dessa anmälningar leda till fällande dom. Skulle det då ta 67 år innan vi får jämställda löner? Skulle det då vara fler Johan än kvinnor på bolagstoppen? Skulle då kvinnor få 3,6 miljoner kronor mindre än män i lön beräknat på en livstid?

Tänk om vi kunde få ta semester lika länge som vi haft ansvar för att rädda världen och låta männen driva kampen. Tänk om vi bara kunde få kärleksfesta och chilla ett tag.

Tänk ett samhälle där män kunde fatta, ta ansvar, vilja vara en del av den positiva förändringen. Tack för mig

Annonser